Värt att veta om LED – tips från coachen

Tomas Hultgren som är produktchef på Aura Light och vår egen LED-coach, lär dig det som är värt att veta om LED. Han vägleder oss i valet av rätt LED-produkt. Han berättar om skillnaderna mellan vanliga LED-retrofit lysrör och Aura Lights nylanserade Aura Opti T8 Long Life. Tomas ger oss även en inblick i vad som händer i belysningsbranschen och vad framtiden har att erbjuda.

 

Varför ska man välja Aura Opti T8 Long Life framför andra LED-retrofit rör?
– Vid utvecklingen av Aura Opti T8 Long Life så har vi lagt stort fokus på effektivitet och ljuskvalitet. Få T8 LED-retrofit produkter på marknaden idag erbjuder det höga ljusutbytet och den låga tolerans av färgavvikelser som OptiT8 gör. Vidare så är Opti T8 ENEC-
certifieradVärt att veta om LED retrofit lysrör enligt den senaste säkerhets-standarden (IEC62776). Det gör Opti T8
till ett säkert val som inte kräver ombyggnad av den befintliga lysrörsarmaturer.

Vilka egenskaper är unika hos Opti T8?
– Vi har valt en väldigt snäv tolerans gällande färgavvikelser (SDCM<3), för att säkerställa att inga färgvariationer är synliga mellan produkterna. Det har länge varit ett problem både vid traditionell belysningsteknik samt nyare LED-teknik. Varje produkt kontrolleras och godkänns individuellt innan den paketeras och skickas till kund. Vi använder oss även av den senaste generationen av LED chip, vilket ger produkten en väldigt hög effektivitet, upp till 160 lm/W.

Vad ska man tänka på när man byter från fluorescerande till LED?
– Det första man ska ta reda på är om armaturen är bestyckad med ett magnetiskt driftdon eller ett elektroniskt HF-don. De allra flesta retrofit rör på marknaden är idag kompatibla för något av alternativen och inte båda. Det är även viktigt att se till så att retrofit röret är certifierat enligt rådande säkerhetsstandard,för att försäkra sig om en säker installation och drift.

Värt att veta om LED från fluorescerande till LED

Vad för modern belysningsteknik kan vi förvänta oss i framtiden?
– Segmentet med smart styrutrustning och energieffektiva LED-armaturer börjar växa ihop. Där ser vi mer och mer innovativa och lätthanterliga belysningslösningar. Internet of Things är även på stark frammarsch på belysningsmarknaden. iotJag tror att fastighetsrelaterade system och produkter (ventilation, belysning, larm etc.), kommer att samintegrera och samverka på ett smartare och energieffektivare sätt.

Vad är hett inom LED-industrin just nu?
– Det börjar bli mer fokus på kvaliteten på det faktiska ljuset och inte enbart på långa livslängder och antal lumen per watt. Vilket vi sett en hektisk kapplöpning inom de senaste åren. Jag ser detta som en väldig positiv utveckling av marknaden, speciellt då det visuella resultatet i slutändan ändå är vad belysning handlar om. Det forskas även mycket inom s.k. flimmer och hur olika färgtemperaturer påverkar oss. Vilket har resulterat i bättre belysningslösningar ur ett hälsoperspektiv.