Kostnadsbesparar med LED-produkter och sensorer

Tre D Mekaniska AB är en mekanisk verkstad som arbetar med laserskärning i 2D, 3D och rörlaserteknik. Företaget kostnadsbesparar med LED-produkter och sensorer i sina produktionshallar.  Såväl energiförbrukning och underhåll som CO2 utsläpp minskade drastiskt när de installerade Aura Lights belysning. Återbetalningstiden för den nya belysningen blev mellan 8 till 18 månader.

El- och underhållsanvarige Per Berntsson berättar att han för första gången köpte Aura Lights produkter när han arbetade på ett välkänt företag i närområdet. Då köpte företaget 550 stycken Unity armaturer i både T5 och LED som de blev väldigt nöjda med. Därmed blev valet av LED-armatur lätt när Per Berntsson och delägaren Pär Johannisson skulle byta ut belysningen på Tre D Mekaniska, några år senare. Belysningen var en stor energibov så skiftet till LED resulterade i stora kostnadsbesparingar. Såväl energiförbrukning och underhåll som CO2 utsläpp minskade drastiskt. Återbetalningstiden för den nya belysningen blev mellan 8 till 18 månader.

8 månaders återbetalningstid för LED
Eftersom vissa existerande T8-armaturer var i bra skick så ville man behålla dem och hålla nere kostnaderna. T8-lysrören ersattes därför med cirka 600 stycken EasyT8 LED-retrofit lysrör i 5000 K. ”Mina kollegor är supernöjda och glada över att belysningen blev så mycket bättre. Dessutom är pay off tiden för LED-retrofit lysrören kortare än ett år, så det går att göra en rejäl investering och snabbt få igen pengarna.” Per berättar att de inte har fått en enda blindgångare eller dåligt EasyT8 LED-retrofit lysrör. De drar heller inte till sig smuts och behåller därmed sin höga effekt även efter en tid vilket minimerar underhållskostnaderna.

Ny belysning motverkar huvudvärk
I monteringshallarna har Tre D Mekaniska installerat 50 stycken Unity LED-armaturer bestyckade med ljuskällan Aura UltiLED i kombination med HF-sensorer. De har även varit kreativa nog att använda LED-panelen Aura Lunaria ovanför laserskärmaskinen och inuti några maskiner sitter armaturen Duro samt LED-retrofit lysrör. För utomhusbruk valde de LED-armaturen Indico.

Den korta återbetalningstiden på 1,5 år för Unity i kombination med den 8-åriga systemgarantin vägde tungt. Per förklarar att de har fått mycket bättre belysning än vad de trodde var möjligt. ”I godsmottagningen fick vi nog det bästa gehöret för belysningen eftersom personalen upplever att de inte längre får huvudvärk, då en orsak till det kunde ha varit undermålig belysning och flimmer från lysrören. Det är ett bevis för att arbetsmiljön verkligen har förbättrats.” Ljusnivån är mycket högre nu än innan vilket de anställda ofta påpekar berättar Per. Han förklarar att de hade nöjt sig med 300 lux men den nya lösningen resulterade i 400 lux. Den reaktiva effekten har även minskat i anläggningen.

LED-belysning i hela anläggningen
Planen är att installera LED och ljusstyrning i hela anläggningen innan mars då Tre D Mekaniska kommer att vara värd för ett Techtank-möte. Företagen i Techtank försöker lära av varandra hur man kan spara energi. När Tre D Mekaniska bjuder in till mötet vill de visa upp sin satsning på energieffektiv och miljövänlig belysning.

Ladda ner pdf:en här >>