Ljusår

Aura Light – En tidslinje av innovation, från LUMA till LED

Aura Light grundades i Sverige år 1930 under namnet Lumalampan. Redan från början var målet att utmana konkurrenterna och erbjuda våra kunder den mest kvalitativa belysningen till det bästa priset.

Vi har fortfarande samma rebellanda och ödmjuka mål, att göra mer kvalitativa, hållbara och ekonomiska belysningslösningar.

Vi fortsätter att jobba hårt för att leva upp till vårt arv.

För att vara i framkant fortsätter Aura Light att utveckla hållbara belysningslösningar för alla genom passion, design och ständig strävan efter innovation.

1920-talet

1924. EN BELYSNINGSKARTELL BILDADES
De större lamptillverkarna bildade Phoebuskartellen syftade till att höja priserna och begränsa lampans livslängd med 50% till 1000 timmar. Det är det första dokumenterade exemplet på en planerad föråldring, där nya produkter är utvecklade för att ha en kortare livslängd än de tidigare versionerna.

Aura punkt Aura punkt

1930-talet

1934. VARUMÄRKET LUMA FÖDS
Efter att ha fått nog av höga priser och produkter med kort livslängd bestämmer Kooperativa Förbundet sig för att producera sina egna lampor. Detta för att kunna garantera de svenska kunderna en bättre livslängd på lampor till ett rimligt pris. För att kunna öppna en lampfabrik ingår förbundet ett avtal med Phoebeskartellen och etablerar varumärket Luma.

1935. VÄXER FORT
LUMAs årliga produktion når 4.2 miljoner lampor och stod därmed för en tredjedel av den totala lampproduktionen i Sverige.

1939. PHOEBUSKARTELLEN UPPLÖSTES

 

Aura punkt Aura punkt

1940-talet

Trots sin neutralitet blockerades Sverige under andra världskriget. Detta gjorde att LUMA var det enda företaget som försedde svenskarna med belysning under den här perioden.

1942. DET FÖRSTA LYSRÖRET
Lysrörsbelysningen revolutionerar den industriella belysningen och LUMA påbörjar produktionen av lysrör i Sverige.

1947. MASSPRODUKTION
LUMA fabriken producerar 50 000 lampor per dag och har 4000 olika modeller. Prototyperna testas i toppen av LUMA huset där ett ljus alltid skiner. Produktionen av radioapparater och grammofoner påbörjas.

 

Aura punkt Aura punkt

1950-talet

1950. ETT VÄXANDE SORTIMENT
Bortsett från standardlampor producerade LUMA också specialiserade lampor för användning i industri, film- och fotostudior. Projektorlampor, billampor och lysrör var växande industrisektorer.

1959. LUMA TV
LUMA expanderar till hemelektronik. Montering av radio- och tv-apparat uppsättningar, som säljs under varumärkena Lumorama, Lumona och Lumavision, börjar. Detta strategiska drag fördubblar företagets årliga omsättning.

Aura punkt Aura punkt

1960-talet

1961. FABRIKSBESÖK
Den svenska finansministern Gunnar Sträng håller den största och den minsta LUMA lampan under ett besök i LUMA fabriken.

1969. EXPANSION AV FABRIKEN
LUMA öppnar fabriker i Karlskrona och Kalmar.

 

Aura punkt Aura punkt

1970-talet

1970. ENDA LYSRÖRSTILLVERKAREN
LUMA blir den enda tillverkaren av lysrör i Skandinavien.

1977. FABRIKEN I STOCKHOLM FLYTTAR
LUMA flyttar produktionen från Hammarby Sjöstad i Stockholm till Karlskrona och Kalmar.

Aura punkt Aura punkt

1980-talet

1980. PREMIÄR FÖR DET FÖRSTA LONG LIFE LYSRÖRET
Aura Light tillverkar det första Long Life lysröret som är unikt med sin patenterade katodkonstruktion och specialdesignade kopp. Long Life tekniken gör det möjligt för LUMA att tillverka högkvalitativa ljuskällor med en livslängd som är minst tre gånger längre än jämförbara produkter.

Aura punkt Aura punkt

1990-talet

1990. NYA RIKTNINGAR – EUROPEISK EXPANSION
LUMA öppnar kontor i Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Holland, Italien, Norge, Portugal, Spanien och Storbritannien.

1994. LUMA BLIR AURA LIGHT
Det svenska Kooperativa förbundet säljer LUMA och företaget döps om till Aura Light. Expansionen fortsätter med fokus på ökad energieffektivitet och hållbarhet.

Aura punkt Aura punkt

2000-talet

2004. ZOBRA ETABLERAS
Det svenska belysningsföretaget Zobra grundas.

2007. AURA SODINETTE LONG LIFE PATENTERAS
Aura Light introducerar Aura Sodinette Long Life, en högtrycksnatriumlampa med lång livslängd. Produktutvecklingen har medfört två superbrännare och Sodiguard, en extra keramiktub. Den är designad för att minska diffusionen av natrium och därmed förlänga livslängden till fem år eller 48 000 timmar.

Aura punkt Aura punkt

2010-talet

2010. E-HANDEL
Aura Light startade en e-handel 2010 och erbjöd ytterligare en säljkanal där hundratals produkter kunde köpas online.

2012. LANSERINGEN AV AURA LIGHTS LED RÖR
Aura Lights första modulära LED-rör introduceras, Aura UltiLED Long Life, med en garanterad livslängd på 58 000 timmar/åtta år.

2012. UPPKÖP AV SENSORFÖRETAG
Under 2012 förvärvar Aura Light sensorföretaget IQ Sensortech, en ledande leverantör av ljusstyrningssystem och utökar sitt sortiment med sensorer. Dessa sensorer möjliggör större energibesparingar genom förbättrad ljusstyrning.

2014. ETT FOTFÄSTE I USA
Aura Light grundar ett amerikanskt dotterbolag med huvudkontor i Kalifornien. Lagerplatser och övriga tjänster finns i Kalifornien såväl som i Texas, Indiana, Pennsylvania och Florida. Detta skapar många möjligheter för en ny och outnyttjad marknad.

2015. UPPKÖP AV ZOBRA OCH NORAL
I enlighet med företagets strategi att bli en komplett belysningspartner, så förvärvar Aura Light det svenska armaturföretaget Zobra, inklusive varumärket Noral som erbjuder utomhusarmaturer. Detta stärker Aura Light position som en komplett leverantör av energieffektiva belysningslösningar. Det är också året då Aura Lights produkt Aura Lunaria blir utsedd till världens mest energieffektiva LED-panel i kategorin kontorsbelysning, av SEAD.

2016. NYA BELYSNINGSLÖSNINGAR
Företaget lanserade år 2016 Lighting as a service i Storbritannien, en tjänst som erbjuder belysningslösningar till uthyrning månadsvis. Aura Light introducerade även LED-armaturen Exzite, som kan skräddarsys av kunden själv. Ytterligare lanserades tekniken Tunable White som styr färgtemperatur och ljusintensitet för armaturer.

 

Vår resa fortsätter…

Aura punkt Aura punkt